Heeft u een omgevingsvergunning nodig voor uw werkzaamheden? dan bent u hier aan het juiste adres!

 

Waar heb ik een omgevingsvergunning voor nodig?

Vaak heeft u voor diverse werkzaamheden een omgevingsvergunning nodig, Op omgevingsloket kunt u nalopen of u een omgevingsvergunning nodig heeft. Indien u alle werkzaamheden goed heeft aangegeven weet u of er een vergunning voor nodig is. Ook kunt u contact opnemen met de gemeente, vaak zit er dan iemand bij de gemeente die dit kan beoordelen.

Wat heb ik nodig voor een omgevingsvergunning?

Vaak wordt er gevraagd naar de volgende stukken:

  • Ontwerp van het te bouwen bouwwerk.
  • Situatie, kleurenfoto’s van het bestaande gebouw en omgeving.
  • Bouwkundig tekenwerk; Situatie, plattegronden, aanzichten, doorsnedes, detailtekeningen.
  • Div. berekeningen indien nodig (daglicht, ventilatie, EPC etc.).
  • Constructief rapport voor het te bouwen bouwwerk (indien nodig).

Maar dit is specifiek voor een project, soms heeft u alleen een situatie nodig met bestaand en nieuw, soms alleen een tekening voor de achtergevel. Om dit allemaal te moeten weten als u gewoon een vergunning nodig heeft, is lastig. Maar vaak weet ik wel wat er zo ongeveer benodigd is, ook kan de gemeente dit vertellen. Als de gemeente bijv. Dakpanmaten nodig heeft, gaan ze hierom vragen bij het vergunningsproces.

Aanvraag omgevingsvergunning

U kunt de aanvraag in principe zelf indienen via het omgevingsloket, vult u uw gegevens in en de gewenste werkzaamheden. Dan levert u de daarom gevraagde stukken in (ontwerp, kleurenfoto’s etc.). De gemeente gaat dan beoordelen of het opgegeven ontwerp akkoord is of niet, en de voorwaarden daarop. indien zij aanpassingen willen op het opgegeven ontwerp krijgt u een brief met verzoek om aanpassingen en waar zij om vragen. Dan past de bouwkundig tekenaar dit aan.

Als iedereen in uw straat hetzelfde bouwwerk al heeft, dan vergroot de kans aanzienlijk dat uw aanvraag ook verleend wordt. Ook kan dit nog wel eens het vergunningsproces versnellen.

Uw omgevingsvergunning laten uitvoeren

U kunt dit vergunningsproces volledig laten doen, ik doe dan het volgende.

– Ik teken het ontwerp uit van uw gewenste verbouwing, of alleen het vergunningsplichte onderdeel. Wilt u ontwerptekeningen laten maken? Ga dan naar ontwerptekening.

 – Ik vraag de bestaande tekeningen op van uw huis bij de betreffende gemeente, indien deze niet aanwezig zijn kom ik uw woning inmeten. Dan maak ik ook gelijk foto’s voor de volgende stap. Indien u de bestaande gegevens van uw huis al heeft, wil ik ze graag inzien. 

 – Ik vraag van u de foto’s van de bestaande situatie, het straatbeeld en de belendende bebouwing.

 – Ik dien de aanvraag in, dit gaat malen sneller en makkelijker omdat ik dit al ken en meeste van mijn gegevens automatisch op het scherm verschijnen.

 – Ik vraag een constructief rapport op indien dit nodig is voor de aanvraag.

 – Ik maak de benodigde berekeningen en bouwbesluittoetsen voor de aanvraag.

  – Soms heb ik nog wat extra dingen nodig, wat er dan precies nodig is hangt af van het proces.

Indien u de optie kiest om mij het vergunningsproces te laten doorlopen, laat ik u weten wanneer ik de aanvraag heb ingediend, en wanneer de gemeente een besluit heeft gemaakt. Ook handel ik alle aanpassingen waarnaar gevraagd is af.

In principe is het mogelijk zelf de vergunningsaanvraag af te handelen inclusief het contact met de gemeente. Echter merk ik vaak dat als klanten zelf de vergunningsaanvraag afhandelen ze hier en daar toch zichzelf in de vingers snijden. In principe is dat niet zo raar als ze dat voor de eerste keer doen, een aantal handelingen die in eerste instantie heel redelijk lijken zouden er uiteindelijk tot leiden dat de vergunningsaanvraag meer kost dan eigenlijk nodig is. 

 

Wat zijn de kosten voor een aanvraag?

Indien u al ontwerptekeningen heeft aangevraagd, kost dit weinig extra. Ik hoef namelijk alleen maar de aanvraag in te dienen. Wilt u een offerte voor vergunningstekeningen voor uw omgevingsvergunning, of de omgevingsvergunning volledig door mij uit laten voeren? Dan kunt u contact opnemen met mij via https://tekenbureauhoogenboom.nl/contact/. Deze offerte is vrijblijvend en kost u dus niks. Ik kan hem aan uw wensen aanpassen, dan komt u niet voor onaangename verassingen te staan met betrekking tot de prijs. Ook bespreek ik een leverdatum met u. 

Verder zijn er bijbehorende legekosten die bij een vergunning horen. Deze verschillen sterk per gemeente. Deze worden door de gemeente aan u gefactureerd na de zaak.